5 Tips om jouw rosé te kiezen deze zomer

De herkomst van roséwijn is niet gekend, maar vandaag de dag wordt hij zowat o-ver-al, van Spanje en Frankrijk tot de Verenigde Staten, geproduceerd. Hoe? Bij de vaakst gehanteerde methode worden de schillen van blauwe druiven (die gebruikt worden voor rode wijn) een korte tijd, zo’n 4 tot 36 uur, in hun eigen sap geweekt. Nog vooraleer de druiven hun dieprode kleur kunnen afgeven, worden de schillen gescheiden van de wijn. Na deze stap wordt de gisting verder afgerond en voor hij gebotteld wordt, koelt de roséwijn in een tank zodat deze kan bezinken en stabiliseren.

Vandaag vind je rosé, in al z’n mogelijke geuren en smaken, werkelijk overal. Daarom vindt uw Pin’Art-dienaar het dan ook noodzakelijk om vijf superhandige tips mee te geven die je zullen verder helpen bij het kiezen van de geschikte fles rosé om er een topavond van te maken!

rosé-sexta
Tip 1: Een lekkere roséwijn hoeft geen fortuin te kosten
Het blijft (soms onterecht) een kwaliteitsindicatie van een lekkere wijn: de prijs. Bij roséwijn valt dit echter te nuanceren. Bij Pin’Art houden we je echt niet tegen als je er een hoger bedrag aan wil spenderen, maar de gemiddelde prijs van een goede fles rosé ligt tussen de 7 en 14 euro.


Tip 2: Laat je leiden door de herkomst (en het doel) van de fles
Rosé uit Spanje is vaak vleesachtig van toon, terwijl de Franse rosés meestal droger zijn. De gebruikte druivenvariaties en de verschillen in klimaat zorgen ervoor dat, net zoals bij witte en rode wijnen, het smaakprofiel verschilt van streek tot streek. Komen je gasten voor jouw overheerlijke zelfgemaakte tapas? Kies dan voor de La Vie En Rose van producent Lionel Osmin. Eerder zin in een fris slaatje of lekkere zeevruchten? Ga dan voor een Portugese Rosato 2015 van huis Odisseia.

Tip 3: Vijftig tinten roos
Over het algemeen is rosé flexibel en past het bij dezelfde soorten gerechten. Echter, hoe donkerder je gaat bij het kiezen van een fles roséwijn, hoe krachtiger de smaak en hoe specifieker toepasbaar. Een trend van de laatste jaren is echter de (zeer) lichte rosé. Deze wijnen komen vaker uit de traditionele (Franse) gebieden en hun productieproces lijkt sterk op dat van witte wijn. Blauwe druiven worden onmiddellijk geperst. De schillen en pitten worden dus niet geweekt in het sap, waardoor de druiven slechts een uiterst lichte kleur kunnen afgeven. Na de gisting komt men dus aan een unieke wijnsoort die ook wel ‘vin gris’ genoemd wordt.

Tip 4: Kinky Champagne
We horen je al denken: bij Pin’Art spreken ze zichzelf tegen. Maar hé, de uitzondering bevestigt de regel, toch? Winking In de Champagnestreek hebben ze als enige (dus echt wel een uitzondering!) in heel Europa de toestemming om witte en rode wijn te blenden en zo tot een rosé te komen. Het opvallende resultaat leidt tot een lekkere champagne bestaande uit 75 percent witte champagne en 15 percent rode wijn. Ideaal als aperitief bij een feestelijke gelegenheid.

›› Toch niet overtuigd van de rosé Champagne? Lees hier meer over
de verschillende soorten mousserende wijnen!

Tip 5: Eindelijk een lekkere fles gevonden, wat nu?
Heb je een roséwijn gekozen? Schenk hem koud (circa 10 °C) en gebruik hierbij een wijnglas met een grote ronde kelk (ook ‘aromavanger’, vaak gebruikt voor rode wijnen). Zo wordt het subtiele en fruitige karakter van de wijn gevangen, daar waar het bij een wit wijnglas vaak verloren gaat. Teveel gekocht? Of wil je gewoon graag die ene fles opzij leggen voor een speciale gelegenheid? Bewaar een roséwijn niet langer dan twee jaar op een koele plaats (kelder of zelfs de koelkast).

Er staat heel wat te gebeuren bij Pin’Art. Benieuwd? Kom het als eerste te weten en abonneer je op
onze nieuwsbrief, volg ons op Facebook of kom eens poolshoogte nemen in de winkel te Zemst!

Cheers!
07/06/17
© 2004 - 2017 Pin'Art Wines & Spirits • BTW BE0869.958.455 • Contacteer ons