Stacks Image 34

Odisseia Wines • Portugees met een Frans accent

Stacks Image 107
Jean-Hugues Gros is een viniculteur en geen viticulteur of vigneron. Een viniculteur is iemand die enkel wijn maakt, een viticulteur is iemand die druiven cultiveert en een vigneron doet beide.

Het is na vele omzwervingen en leerscholen dat Jean-Hugues zich in 1999 settelde in de Douro streek in Portugal. In 1992 behaalde hij zijn diploma in Oenologie en heeft dan de kans genomen om in Porto bij Sandeman gedurende 16 maanden te werken. Zo maakte hij in het begin van zijn carrière reeds kennis met de pracht en praal van de Port wijnen. Nadien heeft hij enkele jaren gereisd en kennis opgedaan in Californië en Champagne om dan in 1999 terug voet aan wal te zetten in de streek waar hij verliefd werd op wijn, Portugal.

Wie Jean-Hugues kent, weet dat hij een stille persoonlijkheid heeft en trouw is aan zijn vrienden en omgeving. Hij staat ook bekend langs de hele Douro rivier bij collega producenten om zijn integriteit en finesse als het neerkomt op het maken van topwijn. Jean-Hugues is iemand die met weinig middelen magie kan brengen in je glas. Zo is Robert Parker ook reeds sinds jaren trouwe klant bij Odisseia en vallen de wijnen van het wijnhuis steeds in de prijzen. Onlangs kregen de Odisseia Tinto, Tinto Reserva en Tinto Grande Reserva respectievelijk 90, 91 en 92 punten op 100 van Robert Parker!

Jean-Hugues is een wijnmaker pur sang. Hij behaalde zijn diploma in de Université de Bourgogne. Eén van de elementen die hem gauw opvielen was het excessief gebruik van vaten (barriques) om wijnen te verouderen. Hij begreep dat veroudering voor wijnen nodig was om ze langer te bewaren, maar ook voor de smaak te beïnvloeden. Echter mocht dit niet de overhand krijgen in de smaak en aroma's en dat is vandaag één van zijn handelsmerken geworden. Hij nam een stap opzij van de klassieke, Bourgondische methodes om wijnen lang op eikenhouten vaten te laten trekken. Hij gebruikt vaten die meermaals werden gebruikt en veroudert slechts een deel van de wijn op vat. De rest veroudert op inox cuves. Zo krijg je een gebalanceerde wijn met de nodige power, maar die de karakteristieken van de druiven benadrukt.
Ondertussen zijn we 2017 en vinden we Jean-Hugues Gros elke dag op de baan op weg naar één van de 12 wijnhuizen langs de Douro waar hij werkt als consultant en oenoloog. Zijn droom is om ooit vigneron te worden, maar al gauw laat hij de gedachte varen wanneer hij spreekt over de torenhoge bedragen die je per hectare mag neertellen voor je eigen stek langs de Douro rivier. "Prijzen beginnen al vanaf 100.000 EUR per hectare," vertelt hij. "Mijn voordeel is nu dat ik druiven koop naargelang de benodigde productie en de kwaliteit. Ik heb nu de luxe om zelf te beslissen hoeveel druiven ik inkoop en ik krijg ondertussen voorrang bij enkele topleveranciers in onze streek. Ik ben gelukkig met wat ik doe en mijn klanten zijn gelukkig met mijn wijn. Wat moet ik nog meer hebben?"
Stacks Image 90

Odisseia • Branco 2015 DOC
Douro

Odisseia • Branco 2015 DOC

Lekker bij frisse salades, zeevruchten, charcuterie, kip,...

€ 9.90

Odisseia • Grande Reserva 2011 DOC
Douro

Odisseia • Grande Reserva 2011 DOC

Topwijn voor bij wild, ossobucco, stoofpotjes, steak, filet pur...

€ 26.90

Odisseia • Little 2013 DOC
Douro

Odisseia • Little 2013 DOC

Topwijn voor bij stoofvlees, stoofpotjes, gerechten met champignons, lams...

€ 7.90

Odisseia • Rosato 2015 DOC
Douro

Odisseia • Rosato 2015 DOC

Lekker bij frisse salades, zeevruchten, charcuterie, kip en als aperitief

€ 9.90

Odisseia • Tinto 2012 DOC
Douro

Odisseia • Tinto 2012 DOC

Topwijn voor bij wild, stoofvlees, stoofpotjes, gerechten met champignons,...

€ 9.90

Odisseia • Tinto Reserva 2014 DOC
Douro

Odisseia • Tinto Reserva 2014 DOC

Topwijn voor bij wild, stoofvlees, stoofpotjes, filet pur, lamskroon,...

€ 16.90


07/06/17
© 2004 - 2017 Pin'Art Wines & Spirits • BTW BE0869.958.455 • Contacteer ons