The Great Winehack

diverse-computer-hacking-shoot

OPINIE


The Great Hack


Als je de Netflix-documentaire The Great Hack nog niet gezien hebt, raad ik je aan dit zo snel mogelijk te doen. Je mag je verwachten aan een bijna 2 uur durende thriller-documentaire, alsof je in ware James Bond-stijl ontdekt hoe jouw persoonlijke online-data misbruikt wordt en de exploitatie ervan. Het heeft dan ook absoluut niets met wijn te maken, maar het deed me denken hoe angstaanjagend de wereld veranderd is sinds het ontstaan van Facebook en andere sociale (media)netwerken. Er is niet alleen de digitale revolutie, maar vandaag dreigen handelsakkoorden tussen grootmachten een economische terugval te creëren. Die enkelingen die zich vandaag goden noemen, bespelen ons continue en dit zonder enige schroom of aarzeling.

Ach, ik vergeet mijn positionering als kleine, locale wijnhandelaar even. Het geeft me gewoon rillingen als ik eraan denk hoe ik, een piepklein tandwiel, ervoor meezorg dat het toneelstuk waarvan we ons stuk spelen, geregisseerd wordt volgens de regels van de bewoners van Olympus.

Tegenmaatregelen


Wat is er dan gebeurd in de wijnwereld? Je hebt ongetwijfeld ergens iets zien voorbijgaan over President Trump die een maximum-taks wil invoeren op Franse wijn als tegenreactie op de Fransen, omdat President Macron de Amerikaanse internetgiganten zoals Google, Amazon, Apple en Facebook wil taxeren met een zogenaamde Digi-tax. Ook Groot-Brittanië, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn van plan om een digi-taks in te voeren. Waarom die taks invoeren? De internetgiganten betalen taksen in landen waar er weinig getaxeerd wordt, maar de winsten worden wel binnengerijfd in landen die zwaardere belastingen voeren. Trump vindt dan weer dat bedrijven met een hoofdzetel in de VS alle taksen in zijn land moeten betalen.

In 2017 waren de 3 meest producerende wijnlanden ter wereld Italië (met 39,3 miljoen hectoliter), Frankrijk (met 36,7 miljoen hectoliter) en Spanje (met 33,5 miljoen hectoliter). Ter vergelijking, de Verenigde Staten produceerden in dat jaar in totaal 23,6 miljoen hectoliter, wat hen een vierde plaats op de wereldranglijst oplevert. Het is trouwens in Californië dat meer dan 85% van de Amerikaanse wijnen worden geproduceerd. In 2018 verkocht Frankrijk dan weer voor ruim 3,2 miljard euro aan wijnen aan de Verenigde Staten. Daarmee is de VS de belangrijkste importeur van wijn en sterke dranken uit Frankrijk.

Jammer genoeg zijn de Amerikanen hier zelf niet mee opgezet en komen de wijnhandelaars massaal tegen de invoertaksen van Trump op. Indien President Trump zijn zin zou doorvoeren, zou dit een bijna verdubbeling van de kostprijs van een fles wijn in de winkel zijn. Sinds december 2019 hebben de meeste invoerders zelfs niets meer besteld in Frankrijk, omdat ze bevreesd zijn dat Trump de taksen zou invoeren, terwijl hun handelswaar nog op zee is.

man-standing-in-vineyard


Bescherming


Als je The Great Hack gezien hebt, leg je meteen de link dat Trump zijn meest precieuze propaganda-machine wil beschermen. Het is dankzij Cambridge Analytica en Facebook dat Trump vandaag op de troon zit van één van de machtigste landen ter wereld. Toen hij in 2016 de verkiezingen won van Hillary Clinton, was dit voornamelijk door het constant bombarderen van "fake news" via Facebook, Twitter en WhatsApp. Zonder al te veel in detail te gaan op de documentaire, werpt dit soort praktijken veel vragen op. Om te concluderen heeft het Brits Grondwettelijk Hof gedurende 18 maanden onderzoek gedaan naar de praktijken van Cambridge Analytica en kwamen ze tot de conclusie dat er geen eerlijke verkiezingen meer mogelijk zijn in de wereld.

Druiflluis


Frankrijk werd altijd vooruitgeschoven als het nr. #1 wijnland en dit dankzij de decennia aan topmarketing -en sales van de Bordeaux Negotianten. Zij zorgden er mede voor dat Frankrijk vandaag nog steeds tot één van de topregio's in de wereld behoort. Het was ook dankzij de ligging van de haven Bordeaux waardoor er veel export over water kon gebeuren. Zo kwamen de Nederlandse en de Engelse koopvaardijschepen hun wijn kopen in Bordeaux, voordat ze grote zeereizen aangingen. Ook hebben de Fransen heel wat te danken aan de Amerikanen in zowel positieve als negatieve zin. In 1854 ontdekt de Amerikaan A. Finch het bestaan van de Amerikaanse druifluis, ook gekend onder de naam Phylloxera Vastratix. Dit insect leefde vredig op Amerikaanse wijnstokken. Enkele jaren later, tussen 1858 en 1862, worden Amerikaanse druivenstokken naar Frankrijk gevoerd. Een jaar later volgt er in de Provence een onverklaarbaar verschijnsel… al de wijnstokken stierven af. Dit werd het begin van een apocalyptische vernietiging in heel Europa van wijnstokken. Frankrijk zal in 1868 de meeste schade geleden hebben. Maar liefst 700.000 hectare aan wijnstokken die besmet waren met de druifluis werden vernietigd in zeer snel tempo.

Zo komt het dat Amerikaanse wijnstokken van enkele wijnrankfamilies, die resistent waren tegen de druifluis, ingevoerd werden in Frankrijk. Oude rassen werden ingeënt op de Amerikaanse wijnstokken en zo konden de Europese wijngaarden zich weer gaan propageren.

Al bij al… of het nu digitaal of analoog is… laat ons wat meer wijn drinken en minder in conflict gaan met elkaar. Tenslotte komen we allemaal van dezelfde moeder.

Vincent

© 2004 - 2020 Wijnen PinArt BV • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website https://www.pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen. Wij verkopen ook geen alcohol aan personen jonger dan 18 jaar. Daarom vragen wij verplicht uw leeftijd op te geven bij het afrekenen van de producten.