Appassimento: Zelfs de Romeinen werden hier gek van

Appassimento is een wijntechniek, waarmee er een zeer intense, smaakvolle en vooral fruitige tot soms zoete wijn wordt verkregen. Deze techniek is al meer dan 2000 jaar oud en stamt uit de tijd van de Romeinse wijnbouw. Zelfs Julius Caesar lustte wel eens een glaasje wijn volgens de Appassimento-techniek.

Wat net zo speciaal is aan deze techniek is dat de druiven zo lang mogelijk blijven rijpen aan de druivenstokken. Op het einde van de oogsttijd plukt men de bessen zodat ze een hoger suikergehalte hebben. De pluk gebeurt manueel zodat er steeds een grondige controle is om de bes te gebruiken. Na de pluk zullen de wijnboeren de druiven laten drogen op matjes of in kratjes, deze handeling kan duren tot de maand februari. De matjes/kratjes worden hierna opgestapeld in een 'Frutaio'. Een 'Frutaio' is een ruimte boven de wijnkelder die voorzien is van vele kleine ramen. Door deze ramen kan er heel gemakkelijk wind binnenwaaien maar deze worden enkel opengezet indien de luchtvochtigheid in de ruimte aan de lage kant is.

Door het drogen van de druiven zal men merken dat ze een deel van hun sap hebben verloren, maar hierdoor houden ze aanzienlijk meer aroma's en suikers over. Deze stap in het proces zal de basis zijn voor de Appassimento. De wijn zal hierna een rijping ondergaan van 12 tot 18 maanden op houten vaten. Nadien zullen de flessen nog minstens één jaar rusten in de kelders alvorens de wijnen op de markt gebracht worden.

(Dit artikel werd geschreven door Loïc Krafft, stagiair bij Pin'Art en leerling aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde.)
© 2004 - 2020 Wijnen PinArt BV • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website https://www.pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen. Wij verkopen ook geen alcohol aan personen jonger dan 18 jaar. Daarom vragen wij verplicht uw leeftijd op te geven bij het afrekenen van de producten.