Boek: De Wijnkaart, Alsjeblieft
Het boek “De wijnkaart, alsjeblieft” is een verzorgd uitgegeven naslagwerk, dat de lezer meeneemt naar niet minder dan 58 landen en dat door middel van 95 kaarten. Het originele werk verscheen in het Frans bij Hachette Livre (Marabout) in 2017.
“DE WIJNKAART, ALSJEBLIEFT”
door Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi
Het boek “De wijnkaart, alsjeblieft” is een verzorgd uitgegeven naslagwerk, dat de lezer meeneemt naar niet minder dan 58 landen en dat door middel van 95 kaarten. Het originele werk verscheen in het Frans bij Hachette Livre (Marabout) in 2017. In 2018 verscheen al vlug een tweede druk en een vertaling in het Nederlands. Het boek dat wij hier bespreken is de tweede, herziene Nederlandstalige uitgave, die momenteel in de handel te koop is.
Over de auteurs
Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith zijn de drijvende krachten achter de website www.lacartedesvins-svp.com
Daar bieden ze posters aan van verschillende wijnstreken, getekend door Adrien en middels een blog van commentaar voorzien door Jules. Na hun eerste “Carte des Vins de Bordeaux” in 2014 , hebben ze vier gidsen in vier talen gepubliceerd. Iemand van Uitgeverij Marabout zag hun posters toevallig hangen in een Parijse boekenwinkel en zo ging de bal aan het rollen en is dit boek uiteindelijk ontstaan.
Aparte insteek
Deze twee Fransen nemen ons mee op ontdekkingstocht door de wereld van de wijn en ze hanteren daarbij een aparte insteek. De landen met het rijkste wijnverleden komen het eerst aan bod, de “jongere” wijnlanden komen pas aan het einde van het boek in het vizier. Er wordt gewerkt met zeven “tijdvakken”. De scharniermomenten zijn 3.000 voor Christus, 1500 voor Christus, 500 voor Christus, 500 na Christus, 1500, 1800 en vandaag de dag. Elk tijdvak wordt ingeleid door een wereldkaart, zodat men zich als lezer als het ware een “bewegend” beeld van de verspreiding van de wijnbouw kan vormen, als men die allemaal naast mekaar legt.
Onverwachte accenten
Dat zorgt bovendien voor onverwachte accenten. In het begin van het boek komen landen aan bod, die maar in weinig kelders vertegenwoordigd zullen zijn , denk ik. De Zwarte Zee-regio met Georgië, Turkije en Armenië en het Nabije Oosten met Libanon , Egypte en Israël-Palestina. Maar het is natuurlijk wel een terechte eerbetuiging aan de landen die aan de wieg liggen van de wijnbouw.
Frankrijk , toch voor velen nog altijd hét wijnland bij uitstek, komt pas aan bod in het tijdvak tussen 500 voor en 500 na Christus, onmiddellijk voorafgegaan door Albanië, Montenegro, Slowakije en Oekraïne. Onze zuiderburen krijgen twintig van de in totaal tweehonderd bladzijden toegewezen.
Bij elk land of elke wijnstreek die –letterlijk- in kaart gebracht wordt, hoort een begeleidende tekst. Daarin wordt summier de wijngeschiedenis van die regio uit de doeken gedaan en wordt er precies evenveel aandacht besteed aan de hedendaagse situatie. Voor elk land worden in de zijkolom een aantal kerngetallen weergegeven: de ranking als wijnland , het totaal aantal bebouwde hectares, de jaarlijkse productie (in miljoen liter), de verhouding tussen witte en blauwe druivenrassen, de oogstperiode en de aanvang van de wijnbouw in de geschiedenis.
Visueel helder
De lay-out van het boek is heel verzorgd en de kaarten van Adrien Grant Smith Bianchi , gracieus uitgevoerd in lichte pasteltinten , zijn een lust voor het oog. Je snapt meteen waarom de posters van het duo een commercieel succes zijn . Eigenlijk is dit boek zowat een bundeling van hun verzameld werk. Alles wat tot nog toe op poster verscheen en meer.
Dat maakt van dit in groot formaat uitgegeven boek met zijn stevige kaft en mooi ingebonden bladzijden bijna evenzeer een kijkboek als een leesboek. Wie snel een regio of een land wil opzoeken, kan de inhoudstafel raadplegen, maar het boek nodigt in de eerste plaats uit om gewoon te bladeren en zich te laten verrassen door onbekende wijnstreken, waarvan men nog nooit had gehoord. Eén van de zwakheden van het boek is misschien wel dat de index achteraan alleen de landen herneemt. Een oplijsting van al de namen die op de kaarten figureren is dus niet gebeurd. Ik bedoel: stel dat ik Balaton wil opzoeken, dan moet ik zelf weten dat dat in Hongarije ligt.
Soms kort door de bocht
Zoals ik al zei is de info vrij summier , maar daarom niet minder interessant. Toch gaat men hier en daar wat kort door de bocht. Zo worden bij Nieuw-Zeeland wél James Busby en Jean-Baptiste Pompallier als pioniers van de wijnbouw vermeld, maar niet Samuel Marsden, die toch in 1819 de eerste wijngaard aanlegde. En aan een complex wijngebied als de Bourgogne worden maar twee bladzijden besteed, wat uiteraard niet genoeg is om aan de fascinerende veelzijdigheid van deze regio recht te doen.
Schat aan unieke informatie
Langs de andere kant biedt dit boek je een schat aan historische en cartografische informatie die je op geen enkele andere plaats weet te vinden. Op zoek naar de wijnstreken van Polen (jawel!), Urugay, Peru, Madagaskar of Ethiopië? In dit boek zijn ze voor u in kaart gebracht! Dit werk is minder encyclopedisch als de Wereld Wijnatlas van Hugh Johnson en Jancis Robinson. U zal hier geen lijsten met aanbevolen producenten vinden maar aan de andere kant bulkt het van leuke weetjes en het is gewoon een gezellig boek om als wijnliefhebber – beginneling of gevorderde – in weg te dromen.
Praktische gegevens
- “De Wijnkaart , alsjeblieft” door Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi
- Kosmos Uitgevers in Utrecht en Antwerpen
- Tweede , herziene druk , 2019
- ISBN 978 90 215 7327 4
- Prijs: +/- 25,99 euro
Marc Gillis is hoofdredacteur van Jéroboam Magazine en zaakvoerder van International Wine College. Marc is een gerenommeerde sommelier en is internationaal bekend in de wijnwereld.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...