Collio, een stuk witte wijnhemel in Friuli.

  • Geplaatst op
  • Door Vincent Van Leemputten
  • Geplaatst in Streken, Wijn
  • 0
Collio, een stuk witte wijnhemel in Friuli.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een groot slagveld, maar nu, 100 jaar later, is het een oase van rust die bovendien ook nog eens bekend staat om zijn goede wijnen. Wij laten graag ons licht schijnen over dit stukje witte wijn hemel in Friuli. Salute!

Historiek en ligging

De wijngaarden van Collio dateren reeds uit pre-Romeinse tijden en tijdens de Middeleeuwen waren de witte wijnen uit Collio goed gewaardeerd in heel Europa. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er ook een front in Collio. Denk aan de bloedige veldslag voor de Isonzo Rivier waar de soldaten tussen de wijngaarden vochten. In 1964 werd de Consorzio Tutela Vini del Collio opgericht. Eén van de eerste verenigingen in Italië die het zou opnemen voor wijn. Succes bleef dan ook niet lang uit en in 1968 kreeg de streek meteen de DOC (Denominazione di Origine Controllata) status en werd het van toen af de Collio DOC.

De charismatische voorzitter van de net opgerichte vereniging, Graaf Attems, had de visie om de beste lokale producenten samen te voegen om zo de productie van kwalitatieve topwijnen te stimuleren. In 2010, de fusie van de historische Consorzio Tutela Vini Collio (1964) met een andere wijn vereniging, het Consorzio Tutela Vini Carso, leidde tot de geboorte van het Consorzio Tutela Vini Collio e Carso. 
Het gebied ligt in Noord-Italië, ingesloten door Oostenrijk, Slovenië, Venetië en de Adriatische zee. Vanuit de lucht zie je enkel groene landschappen vol met druivenstokken.

De meeste wijnboeren uit de streek werken met biologische of bio-dynamische technieken uit respect voor de natuur, maar ook omwille van de uitzonderlijke ligging van de streek. Vandaag staan de 2 regio's Piemonte en Toscane aan de top van de Italiaanse wijnproducerende streken. Friuli echter staat heel dicht bij die top en mag zich gerust bij de beste Italiaanse wijnstreken voegen, moest het niet liggen aan het niet commerciële karakter van de vele wijnboeren in Friuli.
Bron: www.winefolly.com


Druiven

Als we spreken over Friuli (Friuli Venezia Giulia in het lang) dan spreken we voornamelijk van witte druivenrassen. Er zijn ook rode druivenrassen die tot de DOC behoren. Naast de rode internationale rassen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot vinden we voor de rode wijnen ook de locale Tazzelenghe (betekent tongsnijder) dat fruitige wijnen met veel tannines voortbrengt, Schioppettino (betekent geweerschot) brengt ook wijnen voort die veel tannines hebben met toetsen van peper en kruiden.

De bekendste rode wijndruif is de Refosco dal peduncolo rosso waar kruidige, volle wijnen uit voortkomen die goed kunnen bewaren. 


Hier zijn alvast de belangrijkste druiven voor Friuli Venezia Giulia:

  • 
Friulano

  • Picolit
  • 
Ribolla
  • Gialla

  • Verduzzo

  • Blaufrankisch

  • Pignolo

  • Refosco

  • Schioppettino

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* We'll never share your email with anyone else.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »