De geschiedenis van Calvados
- Geplaatst op
- Door Vincent Van Leemputten
- Geplaatst in Calvados, Geschiedenis, Spirits
- 0
Frankrijk kent heel wat eau-de-vie's en wijndistillaten. Wat is het verhaal achter Calvados en waarom waren de Parijzenaars er zo dol op?
Van Cider naar Eau-de-vie
Ciders of "sicera" in het Latijn - wat "bedwelmende drank" betekent - zijn al sinds de oudheid bekend. Een drankje van de Normandische Vikingen die het in de 10e eeuw met bier dronken, cider werd een "Art de Vivre" in de 15e eeuw, waar het vooral werd gewaardeerd door edelen en geestelijken.
Het was in die tijd dat geruchten de ronde deden over de distillatie van alcohol "aqua vitae" of "eau-de-vie" waarvan de distillatie werd uitgevoerd in apothekers en kloosters. Maar de eerste erkende Normandische distillatie dateert uit de 16e eeuw: een heer uit Cotentin, Gilles de Gouberville genaamd, vertelt voor het eerst in zijn dagboek op 28 maart 1553 over de distillatie van cider om een brandewijn voor de mond te verkrijgen. Hij vermeldt dat de teelt van appelciderbomen wordt aangemoedigd door de komst van nieuwe rassen uit Baskenland.
Kort daarna, in 1606, richtten de Normandische ciderbrandewijnstokers een bedrijf op. In de 17e eeuw ontwikkelden zich traditionele ciderboerderijen: de meeste boerderijen produceerden hun eigen cider en Calvados. Alambics doorkruisen het platteland om deze distillaties te maken.
De ontwikkeling van Calvados
Met de Franse Revolutie ontstond de regio Calvados, maar ciderbrandewijn, voornamelijk een boerendrankje, werd door de mensen al "Calvados" genoemd. Na de Franse Revolutie werd de handel in producten geliberaliseerd: de communicatiemiddelen hielpen daarbij, het was de brandewijn van het productiegebied het dichtst bij Parijs die hiervan zou profiteren. "Calvados" werd populair in Parijs en de naam omvatte al snel alle cider eaux-de-vie uit Normandië.
In de 19e eeuw nam de productie toe met industriële distillatie. De populaire klassen waarderen vooral de "café-calva". Calvados bereikte zijn gouden eeuw aan het einde van de 19e eeuw, toen een epidemie van phylloxera de wijngaarden verwoestte. Aan het begin van de 20e eeuw was ciderbrandewijn van groot economisch belang in Normandië. De kwaliteit wordt verbeterd en gecontroleerd, met name dankzij centrifugatie en filtratie.In 1942 erkent een decreet de Calvados Pays d'Auge als Appellation d'Origine Contrôlée en beschermt het tegen oorlogsrequisities.
De gereguleerde oorsprongsbenaming voor Calvados die in andere zones wordt geproduceerd, werd op 11 september 1984 bij decreet gepromoveerd tot Appellation d'Origine Contrôlée en de Calvados Domfrontais verkreeg zijn adellijke brieven op 31 december 1997.
Calvados vandaag
Tegenwoordig zijn er zowat 4.000 producenten van ciderfruit bestemd voor de productie van Calvados en 350 ‘transformateurs’, makelaars en coöperatieven.
De Calvados heeft faam verworven in tal van afzetmarkten door zijn kwaliteit, authenticeit en de brede inzetbaarheid in gastronomie en degustatieve gelegenheden.
Elka jaar worden om en bij de 6 miljoen flessen Calvados verhandeld, waarvan meer dan de helft bestemd is voor de export. De twee belangrijkste afnemers zijn Duitsland en België.
Ontdek ons assortiment Calvados
Lees ook: Waarom Calvados rijpt in Cognacvaten
Reacties
Wees de eerste om te reageren...