Foodpairing: Hamburgers
Hamburgers verschenen voor het eerst in de 19e of vroege 20e eeuw. De moderne hamburger was een product van de culinaire behoeften van een snel veranderende samenleving als gevolg van de industrialisatie en de opkomst van de arbeidersklasse.
Foodpairing: Hamburger
Hamburger of American burger?
De hamburger, vaak afgekort als "burger", is vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Geen van beide is afgeleid van Ham en het is ook geen ingrediënt. Hamburgers verschenen voor het eerst in de 19e of vroege 20e eeuw. De moderne hamburger was een product van de culinaire behoeften van een snel veranderende samenleving als gevolg van de industrialisatie en de opkomst van de arbeidersklasse en de middenklasse met de resulterende vraag naar in massa geproduceerd, betaalbaar voedsel dat buitenshuis kon worden geconsumeerd.
Aanzienlijk bewijs suggereert dat de VS het eerste land was waar twee sneetjes brood en een rundergehaktbiefstuk tot een "hamburgersandwich" werden gecombineerd en verkocht. Er is enige controverse over de oorsprong van de hamburger omdat de twee basisingrediënten, brood en rundvlees, jarenlang in verschillende landen afzonderlijk waren bereid en geconsumeerd voordat ze werden gecombineerd. Kort na de creatie bevatte de hamburger snel al zijn momenteel typisch karakteristieke garnituren, inclusief uien, sla en gesneden augurken.
Na verschillende controverses in de 20e eeuw, waaronder een voedingscontroverse aan het eind van de jaren negentig, wordt de burger nu gemakkelijk geïdentificeerd met de Verenigde Staten en een bepaalde keukenstijl, namelijk fast food. Samen met gebakken kip en appeltaart is de hamburger een culinair icoon geworden in de Verenigde Staten.
Soorten
Het leuke aan hamburgers zijn de verschillende garnituren en sauzen die het geheel vorm geven. De tijden van een plakje gehakt tussen een broodje liggen al ver achter ons dankzij Fast Food ketens zoals McDonalds en Burger King die er een trend van hebben gemaakt om verschillende ingrediënten te combineren met ver uiteenlopende sauzen. Hieronder bespreken we enkele van de tientallen Amerikaanse klassiekers en varianten.
The Bacon Cheeseburger
Zoals de naam het duidelijk maakt is deze hamburger een combinatie van spek en kaas. Een recept dat in 1963 populair werd in de staat Michigan.
The BBQ Burger
Bereid met rundergehakt, gemengd met uien en barbecuesaus en daarna gegrild. Als het vlees eenmaal is omgedraaid, wordt de barbecuesaus erop uitgespreid en gegrild tot de saus karamelliseert. Het broodje is beboterd en ook uitgespreid met een laagje barbecuesaus en vervolgens geroosterd op de grill.
The Butter Burger
In de Upper Midwest, voornamelijk Wisconsin, worden hamburgers vaak gemaakt met een beboterd broodje waar boter gemengd wordt met het vlees of in een andere versie een klontje boter bovenop de burger gesmolten wordt.
The Buffalo Burger
Bereid met het vlees van de Amerikaanse bizon, hebben buffelburgers minder cholesterol, minder vet en minder calorieën dan runderhamburgers en kiphamburgers. De American Heart Association adviseerde buffelburgers in 1997 als gezonder voor het hart dan kip of rundvlees.
The Californian Burger
In delen van de Midwest- en Oostkust wordt een hamburger met sla, tomaat en ui een 'Californische burger' genoemd. In het westen van de Verenigde Staten bestaat een "Californische" burger echter meestal uit een normale cheeseburger, met toevoeging van guacamole of avocado en spek.
The Carolina Burger
In delen van de Carolinas, zoals North-Carolina, kan een hamburger in Carolina-stijl met alles worden geserveerd zoals kaas, chili, uien, mosterd en koolsla. Deze hamburger is veel voorkomend in lokale restaurants in de Carolinas, het wordt ook periodiek aangeboden in de Wendy's restaurants als de Carolina Classic.
The Cheeseburger
Een hamburger met gesmolten kaas. De kaas wordt meestal in plakjes gesneden en vervolgens wordt, voordat de hamburger klaar is met bakken, de kaas toegevoegd om hem te laten smelten. In fastfoodrestaurants is de kaas die aan een cheeseburger wordt toegevoegd typisch Amerikaanse kaas, maar er zijn nog veel meer variaties. Mozzarella, blauwe kaas, Zwitserse kaas, Pepper Jack en vooral Cheddar zijn populaire keuzes.
The Jucy Lucy
Deze hamburger-uitvinding wordt geclaimd door 2 restaurants in in South-Minneapolis. Een cheeseburger met de kaas in de vleespastei in plaats van bovenop. Een stuk kaas wordt omgeven door rauw vlees en gebakken tot het smelt, wat resulteert in een gesmolten kaaskern in het gehakt.
Beer or Wine?
Wat drink je nu het best bij een hamburger? Indien je voor bieren kiest zijn frisse, lichte bieren jouw beste keuze. Als je gaat voor abdijbieren, die hier ook heel goed bij passen qua smaak, ga je snel een verzadigend gevoel krijgen. Hoge gistingsbieren snijden sneller het hongergevoel en vermits we veel vet en caloriëen gaan verorberen is het voor ons een evidentie om lichtere frisse bieren te kiezen.
Voor de wijnliefhebbers raden we rode wijn aan met een soepele tot stevige afdronk. Denk aan wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec en Tempranillo of typische rode wijnen uit de Portugese Dourovallei, een Amarone, een stevigere Bordeaux of Côtes du Rhône. Ook wijnen dat in houten vaten gelagerd werden zullen zeker voldoen. Zolang je maar iets serveert dat genoeg body biedt voor al dat lekkers.
Hieronder een kleine opsomming van mogelijkheden
- Le Calendre Valpolicella Superiore Ripasso
- Odisseia Colheita Tinto
- La Catherinette Côtes du Rhône
- Lionel Osmin Madiran Mon Adour
- El Aromo Riserva Privada Carmenère
- Quinta Vale d’Aldeia Infiel Tinto
- Olivedale Shiraz
- Olivedale Tempranillo
- Del Fin del Mundo Special Blend
- La Cepa Alta Crianza
- Lionel Osmin Cahors Malbec
- Rioja Alta Vina Alberdi
- Lantides Little Ark
Reacties
Wees de eerste om te reageren...