Foodpairing: Makreel

Foodpairing: Makreel

Makreel is vaak een onderschatte vis die een hoge voedingswaarde heeft en bijzonder lekker is. Het rode vlees heeft een mooie textuur, is vrij vet en heel smakelijk. Peggy Callens van Bar Entrepot deelt een keukengeheim met ons.

Makreel is een schoolvis. Deze vindt je meestal dichtbij het wateroppervlak. Het is daarom ook een geliefde vis bij de vissers. Deze vraatzuchtige vis voedt zich vooral met kleine organismen die in het plankton voorkomen zoals kleine kreeftachtigen en vislarven. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vissoorten.

Je vindt de makreel terug in Europese wateren van Ijsland tot de Middelandse Zee. Makreel is een straalvinnige vis met rood vlees. In de vismijnen liggen ze meestal ongegut op ijs. Deze vissoort bederft heel snel, dus is het aangeraden om deze na aankoop meteen te kuisen en te bereiden. Makreel is vaak een onderschatte vis, maar is supergezond, heeft een hoge voedingswaarde en is fantastisch van smaak.

Peggy Callens van Bar Entrepot deelt met ons weer één van haar minder-dan-10-minuten bereidingen die supersmakelijk zijn. Voor haar is makreel een herinnering aan haar liefde voor Oostende en alles wat de zee te bieden heeft. De beste periode om makreel te eten is tussen juli en februari, dan is makreel op z’n best.

Ingrediënten

Voor 4 pers

  • 200g gerookte makreel
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel limoensap
  • Enkele witloofblaadjes
  • Lompviseitjes of kaviaar voor de liefhebbers
  • 2 dikke vleestomaten
  • Verse dille
  • Zuurdesembrood

 

Bereiding

  • Prak de makreel fijn en meng met zure room, mayo, limoensap en kruid af met zwarte peper en zeezout (oppassen met het zout)
  • Snijd de tomaten in fijne blokjes en meng met snippers rode ui
  • Dresseer de makreel op een bord, werk af met lompviseitjes, witloofblaadjes en verse dille
  • Versier het bord met de blokjes tomaat 
  • Serveer met een stukje zuurdesembrood en gezouten boter 

 

Wijncombinatie

Makreel heeft een hoge voedingswaarde en is een vrij vette vis. Hier mag je al iets tegenover zetten. Zo denken we aan wijnen die ook wat consistenter zijn in structuur. Druiven zoals Chenin Blanc, Muscadet, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Verdejo, Albarino zullen het zeker goed doen bij deze vissoort. Alles hangt uiteraard ook af van de bereiding. Hier zijn alvast enkele wijnen uit ons gamma dat we kunnen aanbevelen met bovenstaand gerecht:

 

 

<hr>

Peggy Callens is een ware foodie. Ze houdt van lekker eten, koken en lekkere wijnen drinken. Daarnaast houdt ze van interieurdesign, reizen en lopen. Als gepassioneerd wijnliefhebster vind je haar op reis vaak op zoek naar lokale producten en wijnen. Binnenkort mogen we haar ook verwachten in haar eigen zaak in de Leopoldstraat in Zemst: https://www.barentrepot.be.  Een super trendy bar waar wijn en bier centraal staan, samen met heerlijke tapas, lekkere kazen en zelf gebakken brood.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* We'll never share your email with anyone else.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »