Foodpairing: pittige Spaanse albondigas.

Foodpairing: pittige Spaanse albondigas.

Albondigas zijn kruidige, pikante Spaanse gehaktballetjes en razendpopulair in Spanje. Zowat bij elke tapasbar zijn ze beschikbaar. Ze zijn heel smakelijk en worden het best warm opgediend. Ontdek hier een keukengeheim van Peggy.

Meer dan 700 jaar lang hebben de Moren geheerst op het Spaanse schiereiland. Het is in 1492 dat het laatste Islamitische bastion Granada bevrijd werd tijdens de Reconquista. 

Er zijn nog vele sporen terug te vinden met Moorse invloed in Spanje. Denk aan het Alhambra en vele andere architecturale kunstwerken in Toledo en andere steden. Maar ook de albondigas zijn een geschenk van de Moren. De naam Albondigas komt van het Arabische Al-bunduq, wat zoveel betekent als hazelnootjes oftewel balletjes ter grootte van hazelnoten.

Dit gerecht wordt licht pikant en warm geserveerd. Met dit gerecht serveer je best een rode wijn dat wat fruitiger smaakt. Zo wordt het pikante een beetje geblust en wordt jouw wijn nog smakelijker. Uiteraard worden Spaanse wijnen met druiven zoals Garnacha en Monastrell het best gepaard met deze tapas, maar een lekkere Montepulciano d'Abruzzo of soepele Primitivo zouden ook perfect kunnen. 

Recept voor 4 personen

  • 700g gemengd of kalfsgehakt. Ik gebruik het liefst zuiver kalfsgehakt. Het is wel wat duurder, maar de smaak is mooier en intenser.
  • 2 teentjes look
  • 1 pikant pepertje
  • 1 ei
  • panko
  • 1l tomatenpassata van goede kwaliteit

Bereidingswijze

  • Look en pepertje mixen of zeer fijn hakken.
  • Gehakt goed mengen met een look -en pepermix, het ei en de panko.
  • Rol balletjes van +/- 3cm doorsnede.
  • Verwarm en kruid de passata met peper en zout en laat de balletjes zachtjes garen. Zo komen de smaken het best tot uiting.
  • Serveer in individuele potjes met een stukje knapperig stokbrood.

 

 

Peggy Callens is een ware foodie. Ze houdt van lekker eten, koken en lekkere wijnen drinken. Daarnaast houdt ze van interieurdesign, reizen en lopen. Als gepassioneerd wijnliefhebster vind je haar op reis vaak op zoek naar lokale producten en wijnen. Binnenkort mogen we haar ook verwachten in haar eigen zaak in de Leopoldstraat in Zemst: https://www.barentrepot.be.  Een super trendy bar waar wijn en bier centraal staan, samen met heerlijke tapas, lekkere kazen en zelf gebakken brood.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* We'll never share your email with anyone else.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »