Tarbot: de koning van de platvissen
- Geplaatst op
- Door Joren De Breucker
- Geplaatst in Hoofdgerecht, Vis
- 0
Foodpairing met een vissoort die op zichzelf veel smaak voortbrengt, de tarbot. Ontdek bij Pin'Art meer over deze vis, hoe je deze kan klaarmaken en welke wijn de perfecte compagnon kan zijn.
November, de maand van … zovele dingen. Maar bij Pin’Art hebben we besloten om een bepaald product in de kijker te zetten, d.m.v. foodpairing. Zo hebben we gekozen voor de vissoort tarbot, aangezien november een goede maand van het jaar is om dit product te gebruiken in de keuken.
Tarbot (of Scophthalmus Maximus) is misschien niet meteen het eerste product waaraan je denkt tijdens het boodschappen doen, maar toch kan deze vis heel lekker klaargemaakt worden. Nog belangrijker voor ons, hij past ook zeer goed bij een wit wijntje!
De tarbot behoort tot de orde van de (links kijkende) platvissen. Deze vissoort komt vooral voor in de Zwarte Zee, Noordzee, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Een tarbot kan wel tot 1 meter lang worden en tot 25 kg wegen. Dit is ook een van de redenen waarom de tarbot soms de koning van de platvissen wordt genoemd. Nog een andere reden hiervoor is dat tarbot vroeger in Rome als koninklijk maal werd gezien. De vissoort is het hele jaar verkrijgbaar, maar de beste perioden zijn herfst en winter.
Zo gezond als een vis!
We hebben het in ons vorig artikel over foodpairing met de pladijs reeds aangehaald. Het eten van vis is gezond! Zo wordt zelfs aangeraden om één of twee keer per week vis te eten. Hebt u geen inspiratie, geen probleem. Op het einde van dit artikel geven wij u twee lekkere recepten rond tarbot mee.
Vis zorgt voor enkele belangrijke voedingswaarden zoals eiwitten, vitamine B, vitamine D, selenium en jodium. Daarnaast hebben de vetten die terug te vinden zijn bij vis, ook een functie. Dit zijn Omega 3-vetzuren en deze zorgen voor lichamelijke functies zoals hart-en bloedvaten, gezichtsvermogen en hersenwerking. Ons lichaam maakt hier zelf te weinig van aan, dus het consumeren van vis kan hier zeker bij helpen!
Bij de tarbot gaan we kijken naar zowel de calorieën, als de eiwitten en vetten. Per 100 gram, bevat een tarbot 83 kcal, 1,8 g vetten en 16,7g eiwitten.
Bereiden
Voor de bereiding van de tarbot, heeft men de keuze uit:
- bakken
- in de oven
- grillen
- stomen
De keuze van Pin’Art
Door het feit dat deze vis zelf al veel smaak voortbrengt, is het niet nodig om nog vele extra smaken toe te voegen aan uw gerecht. Een tot twee extra smaken is zeker voldoende! Bij Pin’Art hebben we gekozen om twee bereidingswijzen in de kijker te zetten. Enerzijds het bakken van tarbot en anderzijds de bereiding in de oven.
- Bakken van tarbot
Voor het bakken van de tarbot heb je enerzijds de keuze om de tarbot in zijn geheel in de pan te bakken of anderzijds de vis eerst in filets te snijden. Indien je de vis liever niet op vel wil bakken, vind je onderaan een instructievideo over hoe je een tarbot moet fileren.
Op vel gebakken tarbot met salsa picada (4 personen)
Ingrediënten:
Tarbot:
tarbotfilets (200 g) (4)
gegrilde aardappelen (600 g)
boter (50 g)
melk (250 ml)
ei (1)
nootmuskaat (snuifje)
bieslook (bundel)
peper & zout
Salsa picada:
tomaten (3)
zoete ui (halve)
mix olijven (8)
limoensap (1 limoen)
jalapeno (1)
teentje knoflook
koriander (enkele takjes)
pijnboompitten
olijfolie (150 ml)
Bereiding:
- De salsa: snij de tomaten in stukjes en verwijder de pitjes. Snij alle groenten in kleine stukjes. Voeg limoensap, koriander en zout toe (op smaak brengen). Meng de pijnboompitten en olijfolie erdoor.
- De puree: kook de aardappelen in gezouten water. Warm de melk met de boter op tot de boter is gesmolten. Plet de gekookte aardappelen tot puree, voeg de melk en een geklopt ei toe. Voeg nootmuskaat, peper en zout toe (op smaak brengen). Voeg als laatste de fijngesneden bieslook toe.
- Verhit boter en olie. Bak de tarbot vier minuten op de kant van het vel, vervolgens drie minuten op de andere kant. Hou de tarbot nadien warm in de oven op 100 graden, onder aluminiumfolie.
- Tarbot in de oven
Tarbot met citroensaus (4 personen)
Ingrediënten:
tarbotfilets (4)
ansjovis in blik (1/2)
boter (130 g)
visfummet (200 ml)
citroen (2)
zout & peper
Bereiding:
- De oven voorverwarmen op 200°C. Laat de ansjovis uitlekken. Pers een halve citroen en snij de rest in schijfjes. Beboter de ovenschaal.
- Kruid de visfilets met peper en zout en leg ze in de ovenschaal. Verdeel er 30 g botervlokjes over. Leg schijfjes citroen naast en op de vis. Vervolgens mag het 15 minuten in de oven.
- Laat de visfummet in een pan koken tot de helft. Klop de boter die nog over is erdoor. Nadien breng je het op smaak d.m.v. peper, zout en citroensap.
- Rol de ansjovis op en zet ze met een tandenstoker op de vis. Zet nogmaals een paar minuten in de oven.
- Leg de vis en citroen op een bord. Voeg de saus toe en eventueel enkele groenten.
Wijn als compagnon
Natuurlijk smaken deze heerlijke recepten niet hetzelfde zonder een lekkere bijpassende wijn. Er kan zelfs gekozen worden voor een rode wijn, maar witte wijn heeft meestal toch een voorkeur bij vis. Aangezien tarbot op zichzelf al een uitgesproken smaak heeft, kan best geopteerd worden voor een iets stevigere en krachtigere witte wijn. Dit kan een wijn zijn op basis van Chardonnay of Viognier.
Bekijk onze selectie witte wijnen, die perfect bij tarbot passen.
Instructievideo: fileren van tarbot
Reacties
Wees de eerste om te reageren...